Landgoed Boschlust te Woerden.

Faas Versteegt mailde me onlangs een aantal foto's van dit landgoed en gaf aan dat er een sterke band bestaat tussen dit landgoed en een deel van onze familiegeschiedenis.

Hij schrijft:

Op dit landgoed bewoonde opa Abraham Versteegt met gezin vanaf 1922 de tuinmanswoning. Van de huurcontracten heb ik 1930 gekozen vanwege de mooie handtekeningen. Hieruit blijkt tevens dat hij ook allerlei onderhoudswerkzaamheden op het landgoed moest verrichten.
De laatste bewoners van het tuinmanshuisje waren ome Ymert en tante Metje Versteegt die ongehuwd bleven en uiteindelijk in de jaren 80 van de vorige eeuw naar het bejaardencentrum in Woerden verhuisden.
Op het landgoed (eigenlijk "buitengoed" volgens het huurcontract) staat ook een hofstede nu bekend als de boerderij Barten. Toen ook de laatste Barten ongehuwd overleed raakte Boschlust in verval.
Enige jaren geleden is het landgoed aangekocht door iemand uit Woerden en hij restaureerde de hofstede en tuinmanswoning voor bewoning.
Door goede connecties mocht hier het 50 jarig huwelijksfeest van Adriana Versteegt en Henny Versluis onlangs gevierd worden. Het tuinmanshuisje was ook open.

Tekening van Bram Versteegt Van het tuinmanshuisje is een oude pentekening van ome Bram (Abraham Versteegt) toen het nog bewoond was door de familie.
En nu het huisje na restauratie(zie foto rechts)
Het tuinmanshuisje in 2012

in 1945 gepland door IJmert Versteegt Op de tekening zijn twee bomen getekend. Rechts een Larix die tegen het huis groeide en gekapt is. De boom links is een notenboom die er nog staat met de naam van de planter, ome IJmert (foto links).
Hier kent men het gezegde: "Boompje groot, plantertje dood".
Op de foto rechts zien we IJmert Versteegt samen met zijn zwager Albert van Leeuwen voor het huis zitten. (foto gekregen van Harry van Leeuwen.)
IJmert Versteegt en Albert van Leeuwen bij Boschlust voor.


De hofstede en het karakteristieke tuinmanshuisje zijn goed zichtbaar vanaf de openbare weg maar niet toegankelijk voor publiek.

Boschlust in 1930
Boschlust in 1930 (boven)                                                                      en Boschlust nu (onder).


En Boschlust nu


Dat tante Metje een trouw en zorgzaam persoon was blijkt wel uit een aantal krantenartikelen die we gevonden hebben.
 


Voor wie nog iets meer wil lezen over de geschiedenis van dit landgoed kan ik de site van Groot Woerden aanbevelen.

Artikel opgesteld door Aat Versteegt dd 7-7-2012 n.a.v. email van Faas Versteegt dd 3-7-2012..

Voor het laatst bijgewerkt op 22-8-2014